User Tools

Site Tools


Sidebar

Proiectarea cu Microprocesoare

Echipa PM vă urează bun venit la cursul de Proiectare cu Microprocesoare!

Cursul de “Proiectarea cu microprocesoare” își dorește să fie un prim pas către dezvoltarea hardware și programarea low-level. Cursul va urmări pas cu pas dezvoltarea unei plăci de bază pentru un procesor “celebru” iar la laborator se va urmări programarea pe familia de microcontrollere AVR și proiectarea unui dispozitiv ales de voi.

Laboratorul

Orele de laborator vor fi împărțite în două, ore de laborator propriu-zis și ore de proiect. Este posibil să aveți asistenți diferiți pentru laborator/proiect. În aranjamentul curent al orarului, orele de laborator se vor ține în prima jumătate a semestrului (săptămânile 1-7), iar orele de proiect în a doua parte a semestrului (săptămânile 8-14).

În cadrul laboratorului veți învăța cum să programați un sistem embedded cu microcontroller: cum să folosiți intrări/ieșiri, cum să comunicați pe interfețe seriale, cum să stocați fișiere pe carduri SD, etc. Aceste cunoștințe vor fi folositoare pentru proiect.

În ultimul laborator (săptămâna a 7a) se va da o lucrare “cu cărțile deschise” din materia de laborator.

Proiectul

După colocviu (care va fi în săptămâna a 7a), vor începe orele de proiect. Cunoscând materia de laborator, veți avea două săptămâni (pâna la primul milestone, M1) pentru a vă alege un proiect și a face o schemă bloc cu componentele acestuia. Acest lucru îl veți face în urma discuțiilor cu asistentul de proiect de la prima întâlnire de proiect. Vor urma o serie de Milestone-uri de-a lungul săptămânilor (detaliate în pagina cu reguli). La sfârșitul semestrului veți primi notă pe proiect conform unui barem pe care îl regăsiți pe aceeași pagină.

Proiectul de PM reprezintă o parte importantă a laboratorului și este ocazia voastră să proiectați un dispozitiv real. Tema proiectului o veți alege împreună cu asistentul de proiect. Cu excepția câtorva teme considerate “simple”, tratate complet în orele de laborator, “the sky is the limit”! Verificați pe http://cs.curs.pub.ro/wiki/pm proiectele din anii trecuți (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014) pentru a vedea ce au făcut colegii voștri din ani mai mari.

Toate proiectele de PM pornesc de la o plăcuță de bază pe care o veți construi sub îndrumarea noastră. Pentru această placă există două posibilități: plăcuță de test (“cu găuri”) sau cablaj imprimat ( Design Cablaj imprimat 2014). Găsiți pe wiki informațiile necesare pentru ambele posibilități. Proiectul este individual, fără excepții.

Administrative

Laboratorul este dotat cu 15 calculatoare și cu uneltele necesare pentru proiect (letcon, clești, multimetre, etc.). Vă rugăm să le mențineți în stare bună de funcționare și să le puneți la loc după ce le folosiți! Vom păstra un loc dedicat proiectelor ca să puteți avea acces la ele oricând aveți nevoie. Vă încurajăm să vă luați și voi uneltele necesare ca să puteți lucra și acasă.

Echipa PM

Evenimente

Administrative

Proiectele noastre

Documentația echipei noastre la concursul la Concursul Hard&Soft 2013 - Locul I!

Wiki-ul echipei noastre la Concursul Hard&Soft 2011 - Locul I!

Wiki-ul echipei noastre la Concursul Hard&Soft 2010 - Locul I!

Sparrow v2 Node Datasheet

Blog-ul atelierului de robotica. Locul IV la Concursul Eurobot 2011 și Locul II în 2012.

Utile

Despre proiectul de PM

The basics:

Legate de materia de curs:

Let's make robots

Designing Embedded Hardware, Second Edition - o carte foarte bună pentru cei cu background în software care vor să învețe și cum să abordeze partea hardware a unui proiect

Alte linkuri

Subscribe to me on YouTube

start.txt · Last modified: 2018/05/17 20:02 by adriana [dot] draghici [at] cs [dot] pub [dot] ro