Programarea de kernel in OpenCL

Arhitectura NVIDIA CUDA

Prima arhitectura care a suportat modelul de programare CUDA/OpenCL a fost G80 (ex. Geforce 8800GTS, lansare in anul 2008). A fost proiectata modular astfel incat sa permita cresterea numarului de elemente computationale in generatii succesive.

Implementarea nVidia pentru GPGPU se numeste CUDA (Compute Unified Device Architecture) si permite utilizarea limbajului C pentru programarea pe GPU-urile proprii. Framework-ul/arhitectura CUDA expune si API-ul de OpenCL prin intermediul caruia vom interactiona cu GPGPU-ul Nvidia Tesla disponibil pe ibm-dp.q.

Motivul discrepantei intre performanta in virgula mobila dintre CPU si GPU este faptul ca GPU sunt specializate pentru procesare masiv paralela si intensiva computational (descrierea perfecta a taskurilor de randare grafica) si construite in asa fel incat majoritatea tranzistorilor de pe chip se ocupa de procesarea datelor in loc de cachingul datelor si controlul fluxului executiei.

Unitatea GPU este potrivita pentru paralelismul de date SIMD (Single Instruction Multiple Data), astfel aceleasi instructiuni sunt executate in paralel pe mai multe unitati de procesare. Datorita faptului ca acelasi program este executat pentru fiecare element de date, sunt necesare mai putine elemente pentru controlul fluxului. Si deoarece calculele sunt intensive computational, latenta accesului la memorie poate fi ascunsa prin calcule in locul unor cache-uri mari pentru date.

Un Streaming Processor (SP) este un microprocesor cu executie secventiala, ce contine un pipeline, unitati aritmetico-logice (ALU) si de calcul in virgula mobila (FPU). Nu are un cache, fiind bun doar la executia multor operatii matematice. Un singur SP nu are performante remarcabile, insa prin cresterea numarului de unitati, se pot rula algoritmi ce se preteaza paralelizarii masive.

SP impreauna cu Special Function Units (SFU) sunt incapsulate intr-un Streaming Multiprocessor. Fiecare SFU contine unitati pentru inmultire in virgula mobila, utilizate pentru operatii transcendente (sin, cos) si interpolare. MT se ocupa cu trimiterea instructiunilor pentru executie la SP si SFU.

Pe langa acestea, exista si un cache (de dimensiuni reduse) pentru instructiuni, unul pentru date precum si memorie shared, partajata de SP-uri. Urmatorul nivel de incapsulare este Texture / Processor Cluster (TPC). Acesta contine SM-uri, logica de control si un bloc de handling pentru texturi. Acest bloc se ocupa de modul de adresare al texturilor, logica de filtrare a acestora precum si un cache pentru texturi.

Filosofia din spatele arhitecturii este permiterea rularii unui numar foarte mare de threaduri. Acest lucru este facut posibil prin paralelismul existent la nivel hardware.

Documentatia nVidia recomanda rularea unui numar cat mai mare threaduri pentru a executa un task. Arhitectura GT 200 suporta 30720 de threaduri active, iar Fermi 24576 (numarul a fost scazut pentru eficienta). Deci numarul este mult mai mare decat unitatile fizice existente pe chip. Acest lucru se datoreaza faptului ca un numar mare de threaduri poate masca latenta accesului la memorie.

Urmarind acelasi model modular ca si arhitectura, threadurile sunt incapsulate in blocuri (thread blocks), iar blocurile in grile (thread grid). Fiecare thread este identificat prin indexul threadului in bloc, indexul blocului in grila si indexul grilei. Indexurile threadurilor si ale blocurilor pot fi uni/bi/tri-dimensionale, iar indexul grilei poate fi uni sau bi-dimensional. Acest tip de impartire are rolul de a usura programare pentru probleme ce utilizeaza structuri de date cu mai multe dimensiuni. De exemplu pentru GT 200, numarul maxim de threaduri dintr-un bloc este de 512.

{{thread.blocks.jpg|''Structura threadurilor in blocuri''

Threadurile dintr-un bloc pot coopera prin partajarea de date prin intermediul memoriei shared si prin sincronizarea executiei. Functia de bariera functioneaza doar pentru threadurile dintr-un bloc. Sincronizarea nu este posibila la alt nivel (intre blocuri/grila etc.).

Caracteristici arhitectura, GPU Tesla M2070, API OpenCL, platforma NVIDIA:

 Device Name                   Tesla M2070
 Device OpenCL C Version             OpenCL C 1.1 
 Device Type                   GPU
 Device Profile                 FULL_PROFILE
 Device Topology (NV)              PCI-E, 14:00.0
 Max compute units                14
 Max clock frequency               1147MHz
 Compute Capability (NV)             2.0
 Max work item dimensions            3
 Max work item sizes               1024x1024x64
 Max work group size               1024
 Preferred work group size multiple       32
 Warp size (NV)                 32

Caracteristici arhitectura, CPU Xeon X5650, API OpenCL, platforma INTEL:

 Device Name                   Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz
 Device OpenCL C Version             OpenCL C 1.2
 Device Type                   CPU
 Device Profile                 FULL_PROFILE
 Max compute units                24
 Max clock frequency               2670MHz
 Max work item dimensions            3
 Max work item sizes               8192x8192x8192
 Max work group size               8192
 Compiler Available               Yes
 Linker Available                Yes
 Preferred work group size multiple       128

OpenCL date scalare si vectoriale

Pentru a transpune si utiliza eficient registri, OpenCL dispune atat de date tip scalar cat si de date tip vectorial.
Arhitectura interna denota utilitatea acestor tipuri de date. Pentru arhitecturile noi de tip GPU nu exista avantaje in a folosi tipuri de date vectoriale. Arhitecturile mai vechi de GPU bazate pe VLIW (Very Long Instruction Word) cat si arhitecturi tip CPU (SSE, AVX, NEON) beneficiaza de folosirea unor date de tip vectorial. Exemplu de folosire a datelor tip vectorial in OpenCL aici

Exemple date tip scalar:

OpenCL Type (device) API Type (host) Descriere
char cl_char 8 bit
int cl_int 32 bit
float cl_float 32 bit

Exemple date tip vectorial:

Tipul de date Descriere Valori
charn cl_charn 8 bit
intn cl_intn 32 bit
floatn cl_floatn 32 bit

In cazul arhitecturii NVIDIA TESLA (GPU) este de preferat folosirea tipurilor de date scalare. Paralelismul este exclusiv la nivel de work-item. Informatii OpenCL Tesla 2070:

 Preferred / native vector sizes
  char        1 / 1
  short       1 / 1
  int        1 / 1
  long        1 / 1
  half        0 / 0    (n/a)
  float       1 / 1
  double       1 / 1    (cl_khr_fp64)

In cazul arhitecturii INTEL XEON (CPU) este de preferat folosirea tipurilor de date vectoriale. Paralelismul este astfel atat la nivel de work-item (thread) cat si la nivel de operatii cu date vectoriale (via SSE, AVX). Informatii OpenCL Intel Xeon 5650:

 Preferred / native vector sizes
  char        1 / 16
  short       1 / 8
  int        1 / 4
  long        1 / 2
  half        0 / 0    (n/a)
  float       1 / 4
  double       1 / 2    (cl_khr_fp64)

OpenCL operatii in virgula mobila

Standardul OpenCL suporta urmatoarele precizii de calcul in virgula mobila:
HALF → 16 bit
FLOAT → 32 bit
DOUBLE → 64 bit

Calculul in dubla precizie (double IEEE 754) in OpenCL este optional, dar suportat in cazul NVIDIA Tesla M2070 cat si INTEL XEON 5650. Pentru activare trebuie definit explicit in fisierul de kernel OpenCL. Operatiile de tip double (64 bit) ofera o precizie mult mai buna fata de cele de tip float (32 bit) insa performanta e considerabil mai redusa. Spre exemplu aici avem un tabel cu performanta mai multor arhitecturi Tesla atat in precizie single si double.

In functie de problema insa este posibil ca sa precizia single sa fie prea mult si sa se prefere precizie half daca aceasta ofera o performanta mai buna. Un exemplu de astfel de problema sunt retelele neurale.

#pragma OPENCL EXTENSION cl_khr_fp64 : enable

Caracteristici relevante tipuri date dpdv API OpenCL, platforma NVIDIA, device Tesla M2070:

 Half-precision Floating-point support      (n/a)
 Single-precision Floating-point support     (core)
  Denormals                   Yes
  Infinity and NANs               Yes
  Round to nearest               Yes
  Round to zero                 Yes
  Round to infinity               Yes
  IEEE754-2008 fused multiply-add        Yes
  Correctly-rounded divide and sqrt operations Yes
 Double-precision Floating-point support     (cl_khr_fp64)
  Denormals                   Yes
  Infinity and NANs               Yes
  Round to nearest               Yes
  Round to zero                 Yes
  Round to infinity               Yes
  IEEE754-2008 fused multiply-add        Yes

Functiile matematice primesc ca argumente ori date de tip scalar ori de tip vectorial.
Exemple functii matematice generale :

Functie
T acos(T) Arc cosine
T asin(T) Arc sine
T exp(T) Exponential base e
T exp2(T) Exponential base 2
T exp10(T) Exponential base 10
T mad(Ta, Tb, Tc) Approximates a * b + c

Functiile matematice pot avea suport integral hardware sau doar in sofware. Prin compilarea de kernel cu anumite flaguri precum “-cl-fast-relaxed-math” putem imbunatati performanta cu pretul preciziei. La baza, unitatile GPU au avut implementate functii matematice cu precizie variabila spre a avea o performanta cat mai mare. Seria de GPGPU-uri Tesla este orientata strict spre calcul tip HPC si astfel are ajustata arhitectura spre a integra unitati de inalta precizie atat pentru float cat si double (IEEE 754).

Profiling in OpenCL

Pentru a evalua timpul unei operatii trimise in coada de executie avem nevoie de suport special atat hardware cat si software. In acest moment NVIDIA nu ofera unelte software dedicate pentru OpenCL ci doar pentru CUDA. In API-ul de OpenCL sunt definite insa metode a putea face profiling pe care stack-ul celor de la NVIDIA le implementeaza. Daca se doreste folosirea proprietatilor de profiling, trebuie creata coada de executie (command queue) cu proprietatea CL_QUEUE_PROFILING_ENABLE.

Interogarea proprietatilor OpenCL referitor la coada de executie, ibm-dp.q, platforma NVIDIA, device Tesla M2070:

 Queue properties
  Out-of-order execution            Yes
  Profiling                   Yes
 Profiling timer resolution           1000ns
 Execution capabilities
  Run OpenCL kernels              Yes
  Run native kernels              No
  Kernel execution timeout (NV)         No
 Concurrent copy and kernel execution (NV)    Yes
  Number of async copy engines         2

Interogarea proprietatilor OpenCL referitor la coada de executie, ibm-dp.q, platforma INTEL, device Xeon X5650:

 Queue properties
  Out-of-order execution            Yes
  Profiling                   Yes
  Local thread execution (Intel)        Yes
 Prefer user sync for interop          No
 Profiling timer resolution           1ns
 Execution capabilities
  Run OpenCL kernels              Yes
  Run native kernels              Yes
  SPIR versions                 1.2
 printf() buffer size              1048576 (1024KiB)

Exercitii

Urmariti indicatiile todo si documentatia oficiala OpenCL pentru a rezolva exercitiile.
OpenCL refcard 1.1 prezinta o listare a tuturor functiilor OpenCL 1.1 - atat host cat si device.

Intrati pe frontend-ul fep.grid.pub.ro folosind contul de pe cs.curs.pub.ro. Executați comanda qlogin -q ibm-dp.q pentru a accesa una din stațiile cu GPU-uri. Modificarile se vor face in host.cpp (ex 1,2) cat si in device.cl (ex 2) - urmariti indicatiile TODO din cod.

 1. (2p) Completati kernelul astfel incat sa se efectueze inmultirea de matrice C=AxB
 2. (2p) Completati fisierul “host.cpp” astfel incat sa faceti profiling la executia de kernel. Adaugati atributul de profiling la coada de executie (command queue). Afisati timpul de executie al functiei kernel folosind profiling cu events.
 3. (1p) Efectuati profiling la transferurile de memorie (ex. clEnqueueReadBuffer).
 4. (1p) Adaugati la kernel optiuni de compilare (ex. “-cl-fast-relaxed-math”)
 5. (2p) Modificati functia de kernel astfel incat sa folositi tipuri de date vectoriale (ex. float4). Exemplu aici. Verificati performanta arhitecturii GPU Tesla in comparatie cu arhitectura CPU Xeon relativ la folosirea datelor tip scalar si vectorial. Ce observati?
 6. (2p) [TODO] Exercitiu clCreateImage/image2d_t
 7. (Bonus 1p) Descarcati si compilati sursele la aplicatia clinfo (link la referinte). Listati intreg setul de proprietati la device-ul NVIDIA Tesla (GPU) si respectiv Intel Xeon (CPU). Selectati cele mai importante caracteristici si argumentati.

Resurse

Schelet Laborator 11

Solutie Laborator 11

Enunt Laborator 11

 • Responsabili laborator: Grigore Lupescu

Referinte

asc/lab8/index.txt · Last modified: 2018/03/01 22:16 by grigore.lupescu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0